Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Ιθάκη

Καθένας βρίσκει στις τσάντες και τις τσέπες του ξεχασμένα μικροπράγματα. Εισητήρια του μετρό, αποδείξεις από τον "Γρηγόρη", χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα, business cards και το καλύτερο όταν βρίσκει κανείς ξεχασμένα χαρτονομίσματα, νοιώθει στιγμιαία όπως ο κληρονόμος που λαμβάνει τη διαθήκη της άκληρης θείας από την Αμερική. Ο Οδυσσέας όμως διαφέρει λίγο σ'αυτό. Στις τσέπες του θα βρείς τη Navigo του Métropolitain, απόδειξη από βιβλιοπωλείο στη Φλωρεντία, υγρά μαντηλάκια της Aegean, κάρτα από pub στη Βιέννη και λίρες Τουρκίας. Το είχε βάλει στόχο από μικρός. Στο παιδικό του μυαλό είχε χαρακτεί η εικόνα εκείνου του βρετανού μεσήλικα στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, κρατούσε στα χέρια του ένα σχεδόν λιωμένο και πολλάκις σφραγισμένο διαβατήριο. Όταν, σχεδόν 20 χρόνια μετά, απέκτησε τη πρώτη σφραγίδα στο διαβατήριό του ένοιωσε οτι ένα όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα.
Αυτή τη φορά όμως ο Οδυσσέας βρήκε κάτι διαφορετικό. Στην αριστερή τσέπη του τζην μπουφάν του υπήρχε μια μικρή χούφτα από κοχύλια κ πετραδάκια. Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να θυμηθεί. Κάμπινγκ στη Νότια Κρήτη με τη παρέα της ελαφρόπετρας. Η Χαρά, η Όλια, ο Αλέξης και ο Οδυσσέας. Τρείς μέρες, ηρεμία, ήλιος, θάλασσα. Master chef δημιουργίες με πρωτογενή υλικά, απαγγελία παιδικών μυθιστορημάτων, σατιρισμός των ανεξήγητων και υπερφυσικών συμβάντων που λάμβαναν χώρα καθόλη την παραμονή τους εκεί και φυσικά εξερεύνηση του ξάστερου και μακριά από φωτορύπανση νυχτερινού ουρανού.
-Το νεφελώδες ποτάμι που βλέπετε είναι ο Γαλαξίας μας.  Κατά τη μυθολογία σχηματίστηκε από την Ήρα, η οποία έχυσε γάλα στον ουρανό όταν ανακάλυψε οτι ο Δίας την ξεγέλασε και τάιζε τον μικρό Ηρακλή. Εξού και η ονομασία που βγαίνει από το "γάλα" και τον "άξονα" λόγω του οτι φαίνεται στον παρατηρητή σαν μια γαλακτόχρωμη ζώνη στον ουρανό...
-Αυτός είναι ο Πολικός Αστέρας;
-Όχι δε φαίνεται τώρα γιατί είναι το βουνό μπροστά μας και μας τον κρύβει.
-Και αυτός εκεί δεν είναι ο αστερισμός...
-Ρε Αλέξη, πάρε τα χέρια σου από μπροστά μου! Μου κόβεις τη θέα στον Γαλαξία...
Ο Οδυσσέας είχε ήδη συνειδητοποιήσει μια αλήθεια. Η εμπειρία του ταξιδιού αποκτά άλλη αξία όταν έχεις κάποιον να την μοιραστείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου