Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

6η Αυγούστου 1945

Hiroshima, Ιαπωνία:
Για πρώτη φορά στην Ιστορία γίνεται χρήση πυρηνικής βόμβας. Μέσα σε μόλις 44 δευτερόλεπτα, o Little Boy στοίχισε τις ζωές περίπου 150.000 ανθρώπων και ισοπέδωσε τα 2/3 της πόλης. Η επίθεση στην Χιροσίμα (και το Ναγκασάκι λίγες μέρες μετά) θεωρείται ένα από τα τραγικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα και ένα έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας.

Los Alamos, ΗΠΑ:
Την ίδια ώρα που το θερμικό και ωστικό κύμα του Little Boy σαρώνουν την Χιροσίμα, στο ερευνητικό κέντρο του Los Alamos, στο Νέο Μεξικό, μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της Σύγχρονης Φυσικής που εργαζόταν στο Manhattan Project, πανηγυρίζουν με σαμπάνιες, χορούς και τραγούδια την επιτυχία τους. O Richard Feynman αρκετά χρόνια αργότερα, θα μιλήσει ανοιχτά στο BBC (Horizon, The Pleasure of Finding Things Out, 1981) για αυτή την ακραία αντίθεση, καθώς και την κατάθλιψη που ο ίδιος βίωσε όταν πλέον συνειδητοποίησε τί είχε συμβεί.

Η ύβρις αυτή του Los Alamos, ενέπνευσε και αποτυπώθηκε στο ομώνυμο τραγούδι "6η Αυγούστου" (Τρύπες, Πάρτυ στο 13ο Όροφο, Virgin Records 1987):

Στη δροσιά μιας αναπάντεχης, πολύχρωμης βροχής
κάτω απ’ το φως του διαλυμένου φεγγαριού
θα τραγουδάμε ξαφνιασμένοι το τέλος της αρχής
με μελωδίες του παλιού καλού καιρού

Σε πολιτείες σκοτεινές κάτω απ’ τη γη
καθώς η άνοιξη δε θα `ρχεται, θα αργεί
θα ερωτευόμαστε ο ένας τη σκιά του αλλουνού
θα `μαστε οι λίγοι οι εκλεκτοί κι οι τυχεροί!

Θα'μαστε λίγοι οι εκλεκτοί...

Ζήτω οι βόμβες κύριοι!
Ζήτω το καλοκαίρι!
Ζήτω οι πίθηκοι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου