Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Sofar, so good


Το Λονδίνο είναι μια άπειρη μουσική σκηνή. Συρροή καλλιτεχνών απ'όλο τον κόσμο, ονόματα μεγάλα, συναυλίες, gigs και φεστιβάλ λαμβάνουν χώρα συνεχώς σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Μέσα απ'αυτή την καλλιτεχνική οχλαγωγία, ένα εναλλακτικό μουσικό κίνημα αντιτίθεται στον mainstream τρόπο διασκέδασης αναζητώντας την απλότητα και την αμεσότητα.

To Sofar ξεκίνησε πειραματικά πριν 4 χρόνια σ'ένα σπίτι του Λονδίνου στο Kensal Rise κι αυτή τη στιγμή έχει εξαπλωθεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερολίνο, Μελβούρνη, Μπουένος Άιρες... Η ιδέα έχει ως εξής: αντί να στριμωχτούμε σ'ένα club με τσιγάρα, φασαρία, κινητά που χτυπάνε και πανάκριβα cocktails, μαζεύουμε τους φίλους μας και διοργανώνουμε τζάμπα συναυλία στο διαμέρισμά μας. Αδύνατον; Κι όμως συμβαίνει. Και με τεράστια επιτυχία!

Ανοίγεις λοιπόν από περιέργεια την ιστοσελίδα του Sofar κι εγγράφεσαι στο newsletter. Σύντομα λαμβάνεις ενημερωτικό e-mail με τις προσεχείς secret gigs ανά τον κόσμο. Δεν έχεις παρά να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου και να περιμένεις αν και σε ποιό απ'όλα τα events θα σε επιλέξουν (τυχαία). Απ'τη στιγμή που θα επιλεγείς, λαμβάνεις ένα e-mail one week in advance για επιβεβαίωση κι ένα e-mail με την διεύθυνση του σπιτιού ανήμερα της συναυλίας. Παίρνεις 1-2 φίλους, αγοράζετε μπύρες απ'το περίπτερο και χτυπάτε το κουδούνι ενός άγνωστου διαμερίσματος, μιας άγνωστης πολυκατοικίας σε μια άγνωστη γειτονιά της πόλης. Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα'σαι σίγουρα δυστακτικός, ο δυσταγμός όμως πολύ σύντομα μετατρέπεται σε ενθουσιασμό. Τα διαμερίσματα, που προσφέρονται από απλούς ανθρώπους αφιλοκερδώς, έχουν συνήθως μεγάλους χώρους, τύπου open plan. Ο κόσμος είναι more or less από 50 έως 80 άτομα. Η μικροφωνική έχει στηθεί κι όλοι αράζουν ήρεμα στους καναπέδες, τις μοκέτες ή ακουμπάν όρθιοι στους τοίχους. Και η συναυλία ξεκινά.

Νεαροί ταλαντούχοι καλλιτέχνες, σε συγκροτήματα ή solo, ανεβαίνουν επί "σκηνής" παρουσιάζοντας ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς τους. Η μουσική κυρίως indie, folk ή pop rock, ως επί το πλείστον όμως σε ακουστική version από σεβασμό στους γείτονες. Ο κόσμος ακούει προσεκτικά και με ευλάβεια τη κάθε νότα και τον κάθε στίχο συμμετέχοντας και αλληλεπιδρώντας σαν να'ναι κομμάτι της παράστασης. Καθώς τα συγκροτήματα εναλλάσσονται, το κοινό βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει με τους μουσικούς, ν'ανταλλάξει ιδέες, απόψεις, μουσικά νέα και δρώμενα. Έτσι οι νέοι καλλιτέχνες αποκτούν κοινό και οι θαυμαστές βρίσκουν τα νέα του ινδάλματα. Μια εξαιρετική ζύμωση που σου δίνει την αίσθηση ότι κάτι πολλά υποσχόμενο γεννιέται εκεί μπροστά σου!

Σημειώστε το λοιπόν καλά. Θα το ξανακούσετε σίγουρα πολύ σύντομα...


www.sofarsounds.com
www.twitter.com/Sofarsounds
www.facebook.com/sofarsounds

Indigo Earth @Sofar Bristol:


Duologue @Sofar New York:


Bastille @Sofar London:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου